Απόψεις - Άρθρα
Διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη για το θέμα της εξόφλησης φόρου κληρονομίας με μεταβίβαση στο Δημόσιο ακινήτου.


3 ΜΑΙ 2016

Με το άρθρο 184&9 του ν.4261 /5.5.2014(ΦΕΚ τεύχος Α 107) είχε προβλεφθεί  η δυνατότητα εξόφλησης του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου κληρονομίας από οφειλέτη, που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει σε μετρητά, με μεταβίβαση στο Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολοκλήρου αξιόλογου ακινήτου . Συγκεκριμένα η ρύθμιση είχε  ως εξής :

«9. …Με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, μετά από αίτησή του, με μεταβίβαση στο Ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολοκλήρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος. Σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρεται και του φόρου κληρονομιάς που οφείλεται. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται η διαδικασία εξόφλησης του φόρου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου» .

 Ήδη με το άρθρο 52&15 του ν.4276/2014 η σχετική αρμοδιότητα καθορισμού της συγκεκριμένης διαδικασίας μεταβιβάστηκε από τον Γ.Γ.Δ.Ε. στον Υπουργό Οικονομικών.

Παρά ωστόσο την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από την ως άνω νομοθετική ρύθμιση ,η σχετική Υπουργική Απόφαση δεν εκδόθηκε  με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εφαρμογή της ουσιαστικής αυτής ρύθμισης . Πολλοί είναι οι πολίτες που ενδιαφέρθηκαν και ενδιαφέρονται για την συγκεκριμένη διαδικασία,  ωστόσο οι Δ.Ο.Υ αλλά και το Υπουργείο αρκούνται στην απάντηση ότι δεν έχει εκδοθεί η σχετική Υ.Α. και «δυστυχώς» δεν μπορούν να κάνουν τίποτε.  

Ο Συνήγορος του Πολίτη ασχολήθηκε με το θέμα αυτό ήδη από το 2014 και πρόσφατα επανήλθε στο ζήτημα καθώς πληθαίνουν οι περιπτώσεις πολιτών που υπέβαλαν την συγκεκριμένη αίτηση ,χωρίς αυτή να μπορεί να γίνει δεκτή και χωρίς βεβαίως να απαλλάσσονται οι φορολογούμενοι από τις όποιες επιβαρύνσεις συνεπάγεται η μη εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων.

Και η Σύνοψη της Διαμεσολάβησης και η σχετική επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών αξίζει να διαβαστούν. Από την τελευταία ,ξεχωρίζω το κλείσιμο της επιστολής που περιέχει και την ουσία :« Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που έχει περιέλθει η χώρα αλλά και οι πολίτες ,η καθυστέρηση εκ μέρους της Διοίκησης , στη λήψη  των προβλεπόμενων μέτρων ή ενεργειών (εν προκειμένω την έκδοση της Υ.Α) συνιστά σοβαρή μορφή κακοδιοίκησης η οποία όχι μόνο πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία της Υπηρεσίας αλλά και μετακυλύει τις συνέπειες αυτών των παραλείψεων της Διοίκησης στους ήδη επιβαρυμένους οικονομικά πολίτες» .

 Μαρούσα Πρωτοπαπαδάκη-Δικηγόρος


Για να δείτε το σχετικό αρχείο πατήστε εδώ

Κατηγορία
Πρόσφατα
Αρχείο